Тодор Байчев:  30 села загиват заради лошо управление в общинския център Карнобат. Ще променя това

Окт 12, 2023 Новини Избори 0 320

12.10.2023. г.

„Градът е длъжник на селата в Община Карнобат. Те са над 30 и са забравени от бога. Но в тях живеят хора. Ние трябва и можем да променим това”, заяви кандидатът на „БСП за България” за кмет на Карнобат Тодор Байчев в предаването „Лице в лице” по bTV.

„Има села, до които няма път, за да стигнете дотам. Като влезете в тях – виждате дупки от по 30-40 см”, добави Тодор Байчев и даде пример със село Черково: „Няма интернет, няма телефони, няма връзка със света. Но там – отново ще кажа, живеят хора, на които трябва да се помогне”.

Байчев, който е дългогодишен юрист, общински съветник, народен представител  и се ползва със сериозна подкрепа сред местните социалисти и жителите на Карнобат, бе категоричен, че дотук се е стигнало в резултат на дългогодишна недалновидна политика, провеждана от местните управляващи. „30 села загиват заради управлението в общинския център Карнобат”, подчерта социалистът.

Той цитира данни, според които Карнобат и Айтос, които са били идентични по население – с около 30 хиляди души, днес са със сериозна разлика. „Айтос останаха 29 хиляди, ние паднахме до 20 хиляди души”, посочи Байчев. По думите му – всичко заради недалновидната политика. „Затвориха се детски градини по селата, затвориха се училища. Да, в някои нямаше деца, но в други има – и пак бяха затворени”,  посочи Байчев.

На второ място социалистът очерта като свой приоритет въвеждането на видеонаблюдение, с оглед сигурността на хората. Мобилен лекарски кабинет за малките населени места, е следваща негова задача. "Основен проблем – масово в селата, е че нямат вода. ВиК и общината непрекъснато си прехвърлят топката, проблемът стои и хората страдат", добави Тодор Байчев.

В програмата си за Карнобат кандидатът на „БСП за България” подчерта като възлово изграждането на Околовръстния път. „Този път е мой набор – всеки път се обещава и всеки път нищо не се прави по него”, посочи Байчев и подчерта, че Околовръстен път може да бъде изграден, стига местното управление и кметът да имат достатъчно политическа воля и бъдат активни. „Ние можем да направим това”, категоричен бе социалистът.

Тодор Байчев даде скандални примери за това как Карнобат е можел да привлече средства по програмата ЕСУН за интегрирани териториални инвестиции – но местното ръководство не е направило нищо. „Общината не е кандидатствала изобщо, при положение, че не се изисква дори проект, а единствено концепция”.

Социалистът даде фрапиращ пример и с пл. „Първи май”. „Звучи гръмко, но  представлява една кална нива - една плочка или паве не са сложени там. Аз като общински съветник два пъти съм гласувал проекти, които не са се случили именно заради бездействието на общината”, посочи Байчев.

„Със съжаление, ще призная, че общините не желаят да работят с европейски средства, тъй като не искат да бъдат проверявани, защото там има отчетност. За разлика от работата с постановленията на Министерски съвет, където харчат, но не отчитат изхарчените публични пари”, коментира Тодор Байчев.

„Ние сме алтернативата, за да се промени живота на Карнобат”, заяви категорично кандидатът на „БСП за България” и призова за подкрепа с номер 1 в бюлетината.